kowal 2002, bardzo celna odpowiedź. Ze swojej strony dodam jeszcze, że promieniowanie podczerwone (IR) jest promieniowaniem cieplnym - tym samym nie występuje efekt uczucia ciepła pod wpływem promieni słonecznych (np. jedziesz sobie z włączonym climatronikiem i z zacienionej drogi w lesie wyjeżdżasz na odkryty płaski odcinek, na którym daje mocno słońce. Zanim climatronic się przestawi Ty odczuwasz, że jest po prostu gorąco, a gdybyś sprawdził termometrem, temperatura wcale nie wzrosła o wiele). Bo IR ogrzewają przedmioty, a dopiero te ogrzane przedmioty ogrzewają powietrze.
Ciekaw jestem jak bardzo te powłoki blokują IR, czy np. oznacza to, że w noktowizorze widać tak, jakbyśmy mieli jednak przyciemnione szyby?
A tak poza tym, to niestety za drogi to interes chyba. Ciekaw jestem, czy jest ktoś na forum, który zamówił to, aby powiedział jak się sprawdza w praktyce.
Ciekaw jestem jak bardzo te powłoki blokują IR, czy np. oznacza to, że w noktowizorze widać tak, jakbyśmy mieli jednak przyciemnione szyby?

Komentarz