[O1] Różnica pomiędzy zwykłą wersja a 4x4

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • latek
    Classic
    • 2010
    • 7

kowal 2002, bardzo celna odpowiedź. Ze swojej strony dodam jeszcze, że promieniowanie podczerwone (IR) jest promieniowaniem cieplnym - tym samym nie występuje efekt uczucia ciepła pod wpływem promieni słonecznych (np. jedziesz sobie z włączonym climatronikiem i z zacienionej drogi w lesie wyjeżdżasz na odkryty płaski odcinek, na którym daje mocno słońce. Zanim climatronic się przestawi Ty odczuwasz, że jest po prostu gorąco, a gdybyś sprawdził termometrem, temperatura wcale nie wzrosła o wiele). Bo IR ogrzewają przedmioty, a dopiero te ogrzane przedmioty ogrzewają powietrze.

Ciekaw jestem jak bardzo te powłoki blokują IR, czy np. oznacza to, że w noktowizorze widać tak, jakbyśmy mieli jednak przyciemnione szyby? A tak poza tym, to niestety za drogi to interes chyba. Ciekaw jestem, czy jest ktoś na forum, który zamówił to, aby powiedział jak się sprawdza w praktyce.
    latek
  • michal_op
    Drive
    • 2009
    • 57

Czy mógłby mi ktoś przybliżyć różnice (chodzi mi konkretnie o elementy zawieszenia) pomiędzy zwykła octavka a tą z napędem 4x4? Czyli które części są takie same a które przeznaczone wyłącznie dla wersji 4x4 z wymianą których lepiej zgłosić się do ASO.

Pytam nie bez powodu, gdyż z jakąkolwiek wymianą eksploatacyjną nie pojade do mechanika to każdy usłyszywszy że to wersja 4x4 wystraszony odmowia mi wymiany, i do tej pory jedyne z czym nie mialem problemu to wymiana oleju a odmowiono mi wymiany klockow hamulcowych czy lozysk kol przednich w 4 warsztatach zanim trafilem na ten co sie podjal.

Komentarz

• trucho
      Ambiente
      • 2010
      • 178

Zawieszenie tylne: oska ma belke, a 4x4 niezależne wielowahaczowe.

Co do wymiany klocków tylnych to nie wiem co to ma wspólnego, ale może ja się nie znam, niech się wypowiedzą inni.

Komentarz

• kmicio
        Ambiente
        • 2008
        • 233

Ci co odmowili wymiany łożysk w piastach i klocków na przednich kołach to chyba na pręgierz zasługują. Przecież to prościzna nad prościznami. Ciekawostką w zawieszeniu przednim 4x4 jest tylko innaczej mocowany łącznik stabilizatora co za tym idzie sam łącznik jest inny a także amortyzator. Reszta prosta jak cep. Z tyłu nie ma absolutnie żadnej filozofii. Jest wielowahacz z wymiennymi tulejami. Nie ma sworzni jak w hondzie i dzięki Bogu za to. Prosto się wymienia klocki, łożyska, ja nie wiem co to za lamerów odwiedziłeś
        *1B1B*1.8T*4x4
        *1B1B*1.9T*DSG

Komentarz

Pracuję...